Om zo snel mogelijk tot een goede diagnose en behandelplan te komen beschikken we over een modern en uitgebreid laboratorium. Dit stelt ons in staat om vaak dezelfde dag nog veel informatie over uw huisdier te krijgen.

Bloedonderzoek

Met de uitgebreide apparatuur in onze praktijk krijgen we dezelfde dag onder andere nog informatie over:

  • Bloedarmoede
  • Ontstekingswaarden
  • Nierfunctie
  • Leverfunctie
  • Diabetes
  • Schildklier

Bloedonderzoek is echter niet alleen van belang bij zieke dieren. Bij de oudere dieren is het van belang om tijdig sluimerende aandoeningen te ontdekken, denk bijvoorbeeld aan chronisch nierfalen. Daarom adviseren we bij oudere dieren een geriatrische screening. Bij patiënten die bij ons onder narcose gaan wordt het zogenaamde ‘pre-anesthetisch bloedonderzoek’ geadviseerd. Hiermee wordt gekeken naar de organen die belangrijk zijn voor het veilig verwerken van de narcose om daardoor de anesthesie, indien nodig, aan te passen en het risico op complicaties zo laag mogelijk te houden.

Wanneer we onderzoeken niet binnenshuis kunnen uitvoeren maken we gebruik van een groot gespecialiseerd laboratorium waar we, afhankelijk van het type test, binnen 1 tot 5 dagen ook de resultaten van krijgen.

Urineonderzoek

Urineonderzoek geeft ons essentiële informatie bij nier- en blaasaandoeningen, maar is ook van belang bij dieren die teveel drinken of incontinent zijn. Er wordt onder andere gekeken naar bloed- en ontstekingscellen, blaasgruis, het concentrerende vermogen van de nieren en bacteriën. Aanvullend kan het soms nodig zijn om een röntgenfoto of echo van de buik te maken.

Ontlastingsonderzoek

Bij veel maagdarmklachten, slechte eetlust of ongewenst gewichtsverlies kan ontlastingsonderzoek van groot belang zijn. De meest voorkomende darmparasiet Giardia kan met behulp van een sneltest in de praktijk worden vastgesteld. Voor overige onderzoeken zullen we u een monster van 3 dagen vragen en opsturen naar een extern laboratorium.

Microscopie 

Microscopie wordt ingezet bij meerdere huid- en ooraandoeningen. Soms zal het daardoor nodig zijn om een swab te nemen of een afkrabsel te maken bij uw huisdier.

Weefselonderzoek en pathologie

Voor deze onderzoeken maken we gebruik van extern laboratorium Idexx. Wanneer er een bult wordt aangeprikt of weggehaald, of wanneer we een bacterie willen kweken, wordt het monster altijd opgestuurd.